Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΕΞΟΙΚΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ


«ΕΞΟΙΚΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»
Τα κτήρια κατοικιών αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου στην Ελλάδα. Οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας είναι σημαντική εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι:
  • 5,1 % έχουν μόνωση εξωτερικών τοίχων, αφού μόνο το 6,7 % κατασκευάστηκαν μετά το 1981 όπου άρχισε να ισχύει ο κανονισμός Θερμομόνωσης
  • 2,1 % έχουν διπλά τζάμια
  • 30,4 % έχουν μόνωση στο δώμα
  • 12,7 % έχουν μόνωση στην πυλωτή
·         1,7 % έχουν μόνωση δαπέδου
·         4,2 % έχουν μόνωση σωληνώσεων θέρμανσης  
Το 35,5 % των κατοικιών έχουν κεντρική θέρμανση και καταναλώνουν πετρέλαιο, ενώ τα υπόλοιπα κτήρια έχουν ανεξάρτητα συστήματα θέρμανσης και καταναλώνουν πετρέλαιο, ξύλα, υγραέριο, ηλεκτρική ενέργεια κά.
Για να βελτιωθούν τα περισσότερα κτήρια στον Ελλαδικό χώρο, το ΥΠΕΚΑ δημιούργησε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται από το υπουργείο οι εργασίες βελτίωσης του ενεργειακού αποτυπώματος ενός κτηρίου ή χώρου.
Οι εργασίες που χρηματοδοτούνται είναι:
  1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/ στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη όπως αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ)
  2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (επίσης εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κτλ)
  3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού (αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου, κτλ)
Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν μικρής κλίμακας εργασιών. 
 
Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν;
Αφορά το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν τα ακόλουθα κριτήρια:
v  Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2100 €/τ.μ.
v  Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα;
Οι ωφελούμενοι των οποίων το εισόδημα είναι 12000€ (ατομικό) ή 20000€ (οικογενειακό) λαμβάνουν 70% επιχορήγηση και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα αφορά και πρόσφατα κτήρια. Επίσης μπορούν να ενταχθούν κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο αντί για 4ετές (που αρχικά αναφερόταν το πρόγραμμα) προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων. Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 € (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 € (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία.
Επιπροσθέτως, προβλέπεται η δυνατότητα 4/5/6ετούς δανείου, χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του πολίτη.
Ενέργειες για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα
  1. Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας – Πρώτη Ενεργειακή επιθεώρηση
  2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών
  3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου – υπογραφή δανειακής Σύμβασης – εκταμίευση προκαταβολής
  4. Υλοποίηση Παρεμβάσεων – δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση
  5. Προσκόμιση δικαιολογητικών – εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγηση
Τέλος, ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15000€.

Ε. Γεωργιάδου
πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ...ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ!(ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ)

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ
Η διακόσμηση του σπιτιού για τις γιορτές είναι κάτι εύκολο και δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!
Ένα στεφάνι που μπορούμε να το τοποθετήσουμε στην πόρτα εισόδου της κατοικίας μας ή σε κάποιο τοίχο μέσα στο σπίτι και ένα καλάθι που θα τοποθετήσουμε τα αυγά ή κάποια διακοσμητικά, είναι οι κατασκευές που θα δείξουμε  πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι, με ελάχιστα χρήματα και πολύ προσωπική φαντασία.
Πασχαλινό στεφάνι
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι κληματαριές (όσες θέλουμε, ανάλογα  με το πόσο μεγάλο θέλουμε να είναι το στεφάνι), διακοσμητικά κορδόνια, διακοσμητικά παιχνίδια ή στολίδια και μία κορδέλα.
Ξεκινώντας,  πλέκουμε τις κληματαριές σε στεφάνι και επειδή είναι η περίοδος που κλαδεύουν τα αμπέλια,  θα βρείτε σχετικά εύκολα. Σε περίπτωση που δεν