Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ


Το καλοκαίρι είναι εποχή με τις περισσότερες εκδηλώσεις: γάμους, βαπτίσεις, ρομαντικά δείπνα, προσκλήσεις για φαγητό κλπ. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με το πώς θα στρώσετε ένα τραπέζι για ρομαντικό δείπνο ,στο μπαλκόνι ή μέσα στο σπίτι και το γαμήλιο τραπέζι. 
Ρομαντικό δείπνο
Η φωτογραφία ικανοποιεί τη φαντασία κάθε ρομαντικού ανθρώπου! Όμως είναι λίγο δύσκολο να γίνει πραγματικότητα, γιατί οι συνθήκες μπορεί να μην το επιτρέπουν. Έτσι, θα σας δώσω μερικές λύσεις ώστε να φτάσετε στο αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Η διαδικασία για το στρώσιμο ενός τραπεζιού μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
Βήμα 1 : Εάν έχετε αποφασίσει να διοργανώσετε το δείπνο στο μπαλκόνι, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε από την απομάκρυνση των εντόμων και των ζωυφίων. Αφού απαλλαγείτε από αυτά θα τοποθετήσετε το τραπέζι έτσι ώστε να μπορείτε να κινηθείτε με άνεση. Κατόπιν θα το στρώσετε με ένα καθαρό και καλοσιδερωμένο , ανοιχτόχρωμο τραπεζομάντιλο.  
Βήμα 2.  Στη συνέχεια,  θα τοποθετήσετε κάποια διακοσμητική σύνθεση με λουλούδια που θα προέρχονται από τον κήπο σας… σε περίπτωση που δεν έχετε λουλούδια, τότε θα βάλετε κεριά. Εάν θέλετε μπορείτε να έχετε πάνω στο τραπέζι και τα δύο.              
Βήμα 3 . Έπειτα τοποθετήστε το σερβίτσιο, τα ποτήρια (διαφορετικό για το κρασί και διαφορετικό για το νερό) και τις υφασμάτινες πετσέτες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, τότε θα τοποθετήσετε χρωματιστές χαρτοπετσέτες. Προσπαθήστε να υπάρχει ομοιοχρωμία και όχι πολυχρωμία. Μην βάλετε πολλά αντικείμενα διακόσμησης, εάν το τραπέζι σας είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους. 

 
Tips:  Τα πάντα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα τραπέζι, γι’ αυτό απαιτείται όλα να είναι αρμονικά και όμορφα.

 
Οι καρέκλες είναι επίσης σημαντικές και μπορείτε να τις διακοσμήσετε, με ένα ύφασμα και μία κορδέλα ή μία κορδέλα μόνο. 
Γαμήλιο τραπέζι
Το γαμήλιο τραπέζι είναι το πιο ιδιαίτερο τραπέζι,  γιατί πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές στιγμές δύο ανθρώπων.  Αυτό που θα είναι απαραίτητο να αποφασίσετε πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε είναι τα χρώματα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Τα καλοκαιρινά χρώματα είναι οι τόνοι του πράσινου, του γαλάζιου (εάν πρόκειται για νησί), το μπεζ, το ανοιχτό μωβ, ροζ τριανταφυλλί, το κίτρινο  και όσα όποιο επιθυμείτε.
 Έπειτα, θα αποφασίσετε τους χρωματικούς τόνους του τραπεζομάντιλου. Μία ασφαλής λύση είναι το ζαχαρί ή το λευκό. Κατόπιν στην πρόσοψη του τραπεζιού μπορείτε να τοποθετήσετε μεγάλους χρωματιστούς φιόγκους ή μία μικρή σύνθεση με κάποιο καλοκαιρινό θέμα. 
Μπορεί όμως να επιθυμείτε το τραπέζι, πιο απλό. Έτσι, μπορείτε να τοποθετήσετε μία σύνθεση από γυαλί που θα έχει μέσα κερί και αυτομάτως δημιουργείται ρομαντική ατμόσφαιρα. Απαραίτητη είναι μία σύνθεση με λουλούδια στο τραπέζι του ζευγαριού. Οι καρέκλες μπορούν να επενδυθούν με ύφασμα και μία κορδέλα ή σκέτη κορδέλα με κάποιο διακοσμητικό, στους ίδιους χρωματικούς τόνους των διακοσμητικών στοιχείων που υπάρχουν στο τραπέζι. Έπειτα θα τοποθετηθούν τα μαχαιροπίρουνα, τα σερβίτσια και τα ποτήρια.
Το τραπέζι του γάμου είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο τραπέζι,  γι’ αυτό καλό θα ήταν εάν αποφασίσετε να το φτιάξετε μόνοι, χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού, είναι  απαραίτητο να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με κάποιο συγγενικό πρόσωπο,  που θα ξέρει τι ακριβώς θέλετε να κάνετε. Θα είναι πολύτιμη η βοήθειά του.
Καλή επιτυχία!

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΣΟΦΙΤΑ


Παρατηρώντας τα κτήρια διαπιστώνω  πως όσα φέρουν στέγη, έχουν συνήθως σοφίτα. Αυτό με έκανε να σκεφτώ , πως θα μπορούσε να ανακαινισθεί ή να διακοσμηθεί μία σοφίτα και ποια θα μπορούσε να είναι η χρήση της.
Κατά τη διακόσμηση μίας σοφίτας,  καλό θα ήταν να εξεταστεί ο χαρακτήρας και η ιστορία του χώρου. Παραδοσιακά οι σοφίτες κατασκευάστηκαν/δημιουργήθηκαν πάνω σε εργοστάσια και χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι. Σήμερα περιλαμβάνουν έναν αστικό τρόπο ζωής, από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική σοφίτα  σε ένα σύγχρονο τρόπο ζωής.
Στη διαμόρφωση μίας σοφίτας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν ευρύχωρο ενιαίο χώρο, εμφανείς σωληνώσεις, υποστυλώματα ή δοκούς και μία ίσως μη καλοδιατηρημένη στέγη.
Η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να γίνει είναι να μονώσετε τη στέγη, ώστε να έχετε την κατάλληλη θερμομόνωση και υγρομόνωση, για να υπάρχει εύκολη και άνετη διαβίωση στο χώρο. Έπειτα, θα αποφασίσετε τη χρήση του χώρου, δηλαδή εξετάζοντας εάν ο χώρος είναι ανεξάρτητος, τότε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως αυτόνομο,  ενώ εάν συνδέετε με χώρους του υπόλοιπου κτηρίου(εσωτερική σκάλα),  τότε θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα.  Στην πρώτη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι ένα studio ή ένα γραφείο και στη δεύτερη περίπτωση ένας ξενώνας.
Πως θα γίνει ο καθορισμός των χώρων;
Πανεύκολα! Ξεκινήστε να περπατάτε μέσα στο χώρο και για να προσδιορίσετε ποιος θα ήταν ο κατάλληλη θέση  για το καθιστικό, την τραπεζαρία και το υπνοδωμάτιο. Στηρίξτε τις αποφάσεις σας για το που θα είναι η κουζίνα και το μπάνιο, σύμφωνα με το που είναι  τοποθετημένα τα παράθυρα. Το σαλόνι θα πρέπει να είναι ένας χώρος με θέα. Η κρεβατοκάμαρα θα είναι κάπου, που να μπαίνει φως το πρωί ώστε να ξυπνάτε ευχάριστα. Η καλύτερη θέση για μία κρεβατοκάμαρα είναι αυτή που το παράθυρο είναι πάνω στη στέγη.

Γραφείο
Εάν θέλετε να φτιάξετε το γραφείο σας στη σοφίτα τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί σίγουρα θα τοποθετήσετε το γραφείο σε σημείο όπου θα έχει φωτισμό, το σαλόνι υποδοχής σε σημείο κοντά στην είσοδο και το wc κάπου που η πόρτα του να μην είναι σε κοινή θέα στο χώρο του γραφείου και του σαλονιού.
 
Διακόσμηση
Μόλις ορίσετε το χώρο, υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά για το πώς θα μοιράσετε το χώρο: αυτό μπορεί να γίνει με μερικά έπιπλα, μία βιβλιοθήκη, με διαχωριστικά χώρου (πωλούνται έτοιμα στο εμπόριο) ή  με μία υπερυψωμένη πλατφόρμα ώστε το υπνοδωμάτιο να είναι πιο ψηλά από τους υπόλοιπους χώρους. Οι πιο τολμηροί μπορούν να κρεμάσουν υφάσματα. 
 Οι περισσότερες σοφίτες μπορούν εν δυνάμει, να έχουν ένα σύγχρονο style διακόσμησης, με κομψές γραμμές και λείες επιφάνειες. Χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά όπως ξύλο και πέτρα, γυαλί με μέταλλο για ένα κομψό ύφος. Προτείνω επίσης να τοποθετηθούν μερικά φυτά εσωτερικού χώρου και ποικιλίες υφασμάτων για να «μαλακώσει» ο χώρος.
Σε ότι αφορά τους χρωματισμούς, ακολουθήστε τις τάσεις που επικρατούν για το 2012 και για να εξοικονομήσετε χώρο, προτιμήστε τους έπιπλα-χώρους αποθήκευσης.
Tips : Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται πολλά και σύνθετα ,τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό , διότι οι σοφίτες είναι ιδιαίτεροι χώροι.

Ε. Γεωργιάδου
πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΤΑ "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ" ΣΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ


Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για διακοσμήσεις και ανακαινίσεις… Το πως θα τοποθετήσουμε σωστά τα έπιπλα, πως θα βάψουμε ένα χώρο, πως θα τον χωροθετήσουμε σωστά, … κτλ.  Δεν έχει γραφτεί τίποτα, για το τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ μέσα σε ένα χώρο ή ένα κτήριο. Παρακάτω επισημαίνονται κάποια πολύ σημαντικά σημεία:
  1. Σε καμία περίπτωση δεν αφαιρούμε ή τροποποιούμε στοιχεία του φέροντος οργανισμού ενός κτηρίου , ακόμη και αν αυτά βρίσκονται μέσα στο χώρο μας. Δηλαδή δεν αφαιρούμε/τροποποιούμε κολώνες, δοκούς, πλάκες, επειδή δεν μας αρέσουν ή μας εμποδίζουν να διαμορφώσουμε το χώρο όπως θέλουμε. Επίσης δεν μειώνουμε τη διατομή τους (το πάχος τους). 
  2. Όλες οι προσβάσεις προς τις εξόδους του χώρου ή των χώρων παραμένουν ανοιχτές και δεν τις «κλείνουμε» για οποιοδήποτε λόγο, τοποθετώντας εμπόδια μπροστά από αυτές. Φροντίζουμε να μπορούμε να μετακινούμαστε με άνεση στο χώρο και να μην υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψουμε  σε κάποιο έπιπλο ή άλλου είδους εμπόδιο μέσα στο χώρο. Επιλέγουμε αποστάσεις,  μεταξύ τοίχων και επίπλων, καθώς και μεταξύ επίπλων, τέτοιες ώστε η διέλευση μας να γίνεται ελεύθερα - ανεμπόδιστα.                                      
  3. Δεν τοποθετούμε ποτέ: καναπέδες, κρεβάτια και γενικά έπιπλα στα οποία καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα,  κάτω από παράθυρα, διότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σεισμού, πυρκαγιάς κ.ά.)  θα σπάσουν οι υαλοπίνακες και ενδεχομένως να υπάρξουν τραυματισμοί.  
            4. Στο χώρο όπου κοιμόμαστε, δεν τοποθετούμε ποτέ ράφια πάνω από το κρεβάτι (εικόνα),  διακοσμώντας τα με διάφορα μικροαντικείμενα  (βαζάκια, κορνίζες, φωτιστικά κ.ά.), γιατί σε περίπτωση σεισμού, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Εάν θέλουμε να τοποθετήσουμε ράφια με μικροαντικείμενα μπορούμε να το κάνουμε σε απόσταση ασφαλείας από το κρεβάτι. Επίσης δεν κρεμάμε πάνω από το κρεβάτι μας φωτάκια διακοσμητικά (πχ Χριστουγεννιάτικα), γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από ενδεχόμενη βλάβη.   
      
          5. Πολύ βασικό στοιχείο είναι επίσης να ανοιγοκλείνουν με ασφάλεια όλα τα κουφώματα κα ι κυρίως τα εσωτερικά. Η πόρτα εξόδου είναι απαραίτητο να λειτουργεί άψογα και να μην «μαγκώνει» ή δεν ξεκλειδώνει. Εάν είναι ασφαλείας, τότε θα πρέπει να συντηρηθεί εφόσον παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα
          6. Σε ότι αφορά το μπαλκόνι μην τοποθετείτε γλάστρες στην έξω  πλευρά του, γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Είναι καλύτερα να έχετε τα λουλούδια σας από τη μέσα πλευρά της βεράντας.
          7.  Τέλος, κρατήστε το χώρο καθαρό, τακτοποιημένο, με λίγα και καλά έπιπλα. Είναι απαραίτητο να μπορείτε να τον καθαρίζετε εύκολα και γρήγορα.  Εξάλλου, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Σκεφτείτε πως έχετε καλό feng shui.
       
    Ε. Γεωργιάδου
    πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός