Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Σύμφωνα με το Ν.3518/2006 στο άρθρο 27, παρ.4,5,6 αναφέρεται:
4. Οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 7 του α.ν. 2326/ 1940 (ΦΕΚ 145 Α΄) αντικαθίστανται ως εξής: «5. Εργολήπτης δεν γίνεται δεκτός σε δημοπρασία οποιουδήποτε Τεχνικού Έργου, εάν δεν συνυποβάλει στις επιτροπές δημοπρασίας βεβαίωση του Ταμείου περί καταβολής ή διακανονισμού των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας ισχύουν για έξι (6) μήνες για τους ελεύ− θερους επαγγελματίες και τέσσερις (4) μήνες για τις εταιρείες που απασχολούν μισθωτούς μηχανικούς. 6. Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 12 του π.δ.178/2000 (ΦΕΚ 165 Α΄), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί η κατά την παράγραφο 5 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.» 

Η λύση δόθηκε πριν μερικές μέρες και ισχύει το εξής:
Υπολογίζοντας την νόμιμη αμοιβή ενός έργου  ο μηχανικός, μπορεί να πληρώσει το 10% επί της νόμιμης αμοιβής συν το ΦΠΑ 24% και να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα από το ΤΣΜΕΔΕ για το συγκεκριμένο έργο και να διεκπεραιώσει ότι τον αφορά. Ανεξάρτητα αν υπάρχουν οφειλές προήγουμενων ετών.

Επιτέλους ένα καλό νέο!!













Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΕΞΩΠΟΡΤΑΣ

Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι κοντά σας είμαι...
Το σημερινό θέμα είναι στεφάνια εξώπορτας για τα Χριστούγεννα. Δειλά δειλά ξεκινήσαμε να στολίζουμε σπίτια, μαγαζιά, δρόμους και οι συμβουλές είναι χρήσιμες και κυρίως οικονομικές...κάνουν καλό στην τσέπη...
Προσπαθώ να ψαρέψω ωραίες λύσεις, εύκολες και οικονομικές ώστε να έχουμε ένα στεφάνι καλαίσθητο, να το φτιάξουμε μόνοι και να μας κοστίσει ελάχιστα.
Το πρώτο στεφάνι είναι από μαλλί...
Τα υλικά μας είναι: μαλλί, ύφασμα, ένα κουκλάκι και ένα στεφάνι από φελιζόλ.
Κατασκευή:
Ξεκινάμε τυλίγοντας γύρω γύρω το μαλλί από το στεφάνι του φελιζόλ και αφού το ντύσουμε καλά, χωρίς να βλέπουμε κενά, το δένουμε από τη πίσω πλευρά. Παίρνουμε το ύφασμα και κόβουμε ένα αστέρι το οποίο κολλάμε όπως φαίνεται στην φωτογραφία αριστερά. Κατόπιν φτιάχνουμε ένα λουλούδι από κόκκινο μαλλί τυλίγοντας το μαλλί σε ένα στρογγυλό χαρτόνι, κυκλικά ή πλέκουμε ένα λουλούδι και το τοποθετούμε πάνω στο στεφάνι.
https://www.youtube.com/watch?v=QL0fXKYnoZI
κάνετε όποιο λουλούδι θέλετε...Υπάρχουν πολλές συμβουλές στο διαδίκτυο για τη δημιουργία ενός λουλουδιού. Κατόπιν τοποθετείτε το αστέρι, τα λουλούδια και το κουκλάκι στο στεφάνι και έχετε ένα άριστο αποτέλεσμα! :))

Το επόμενο στεφάνι μπορείτε ΝΑ ΤΟ ΦΑΤΕ!
Ε, ΝΑΙ!Μπορείτε να το φάτε!! ;)) Είναι εύκολο, γρήγορο, οικονομικό και φαγώσιμο.
Υλικά: Καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστικιά και όλα με το κέλυφος. Κορδέλα της αρεσκείας σας και στεφάνι από φελιζόλ.
Κατασκευή: Παίρνουμε το στεφάνι από φελιζόλ και αρχίζουμε να κολλάμε με σιλικόνη (για να είναι πιο σταθερά), ξεκινώντας από την μεγάλη περίμετρο προς τη μικρότερη, τα καρύδια, κατόπιν τα αμύγδαλα, μετά τα φυστίκια και τέλος τα φουντούκια.
Στην φωτογραφία αριστερά υπάρχουν και αμύγδαλα με τη εξωτερική φλούδα τους...κάνει το αποτέλεσμα καλύτερο! Εγώ θα προσέθετα και μερικά ξύλα κανέλας και αστεροειδής γλυκάνισους. Τέλος, δένουμε την κορδέλα και το κρεμάμε στη πόρτα.

Το επόμενο στεφάνι είναι λίγο περίπλοκο από την άποψη πως θα χρειαστεί να δαπανήσετε χρόνο για να το φτιάξετε...Είναι ένα στεφάνι που είναι ντυμένο με υφασμάτινα λουλούδια.
Υλικά: ένα στεφάνι από φελιζόλ, ύφασμα κόκκινο, λίγο χοντρό για να γίνουν πιο σταθερά τα λουλούδια.
φτιάχνετε τρία μεγέθη λουλουδιών (μεγάλα, μεσαία και μικρά) και τα τοποθετείτε όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Δηλ. τα μεγάλα στην μεσαία περίμετρο του στεφανιού, τα μικρά στην κεντρική περίμετρο του στεφανιού και τα μεσαία στην εξωτερική περίμετρο.

 https://www.youtube.com/watch?v=GPtKUARXHUg

https://www.youtube.com/watch?v=8C0iFirbhIQ
βέβαια υπάρχουν πολλές κατασκευές και στα ελληνικά.
Στο συγκεκριμένο δεν θα πρόσθετα κορδέλα γιατί είναι είδη πολύ πολύ εντυπωσιακό! ;))

Το τελευταίο στεφάνι είναι το πιο οικονομικό απ' όλα με την προϋπόθεση πως ζείτε κοντά σε κάποιο δασύλλιο που έχει κουκουνάρια.

 Υλικά: στεφάνι από φελιζόλ, κουκουνάρια, ένα σπρέι με χρώμα είτε χρυσό ή ασημί ή λεύκό για να βάψουμε τα κουκουνάρια και κορδέλα.
Ξεκινάμε βάφοντας με σπρέι τα κουκουνάρια (προσοχή!να τα βάψετε σε εξωτερικό χώρο και εφόσον τα τοποθετήσετε σε μεγάλο νάιλον ώστε να μην λερώσετε), κατόπιν τα κολλάμε όπως μας αρέσει πάνω στο στεφάνι από φελιζόλ και τέλος δένουμε την κορδέλα σε φιόγκο. Κρεμάστε το!

Φτιάξτε όποιο θέλετε και όποιο σας αρέσει!! Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο!Καλή σας επιτυχία και να σκέφτεστε θετικά!!