Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

"ΡΑΜΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ"
"Ή εντάσσεστε στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ή αρχίζουμε να σαρώνουμε με ελέγχους τα ακίνητα". Ενώ έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται ουρές στις πολεοδομίες για τους ημιυπαίθριους, το υπουργείο απειλεί με τον "μπαμπούλα" των ειδικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα πιάσουν όλους όσους δεν δηλώσουν τους χώρους τους. ( Είναι ο τίτλος στο εσώφυλλο της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.)

Τον μπαμπούλα των ελέγχων στις οικοδομές επιστρατεύουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για να προσελκύσουν τους πολίτες και όσους είναι διστακτικοί να ενταχθούν στη ρύθμιση για την πολεοδομική τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Στο ΥΠΕΚΑ μελετούν ακόμη και την "στρατολόγηση" ανεξάρτητων ειδικών ελεγκτών-ράμπο για την εντατικοποίηση της ένταξης των ημιυπαιθρίων στο νόμο 3843/2010 για την τακτοποίηση τους, εφόσον οι κατά τόπους Πολεοδομίες αδυνατούν να κάνουν αυτούς τους ελέγχους. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ωστόσο στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να επιφορτιστούν με το  ρόλο αυτό οι ενεργειακοί επιθεωρητές.
"Με ένα σμπάρο δύο τριγώνια" που σημαίνει πως μαζί με το νέο θεσμό που εντάσσει στους κανόνες της οικολογικής δόμησης και περιλαμβάνεται στον (ΚΕΝΑΚ) Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων,  όλα τα νέα σπίτια άνω των 50 τ.μ. καθώς και σπίτια που ανακαινίζονται. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα καταγράφουν με βάση την οικοδομική άδεια όλους τους χώρους του ακινήτου προκειμένου να διαπιστωθεί η ενεργειακή απόδοση-κατάσταση του κτιρίου. "Θα μετρούν και τους αυθαίρετους χώρους που είναι κομμάτι του κάθε κτιρίου" εξηγεί στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία όμως αναφέρει
πως τα στοιχεία θα τα κρατάει η υπηρεσία των ενεργειακών επιθεωρητών και δεν θα παραδίδονται στις Πολεοδομίες. Η ίδια γνωρίζει τις σκέψεις του υπουργείου και τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της μετατροπής των ενεργειακών επιθεωρητών σε "αστυνομία αυθαιρέτων".

Προς το παρόν, οι αιτήσεις στις πολεοδομίες καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, δεν φαίνεται ωστόσο να ικανοποιούν τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση.
Δύο μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας στα πολεοδομικά γραφεία έχουν επιστρέψει οι ουρές, παρά το γεγονός ότι από τους 1,5 εκ. χώρους που έχουν υπολογιστεί ότι είναι προς ρύθμιση, μέχρι στιγμής μόνο 250000 έχουν πάρει εξαίρεση από κατεδάφιση και έχουν υποβληθεί 150000 αιτήσεις. Από την άλλη δεν έχουν υπολογιστεί τα μέχρι στιγμής έσοδα από την τακτοποίηση, αφού στο υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνουν πως τα στοιχεία επεξεργάζεται το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, καθώς τα ποσά δεν είναι αντιπροσωπευτικά  και  δεν είναι πολύς ο κόσμος που έχει καταβάλει εφάπαξ τα ποσά.
Στο υπουργείο εμφανίζονται αισιόδοξοι πως ως το τέλος του χρόνου οι αιτήσεις θα διπλασιαστούν και σπεύδουν να δηλώσουν ότι η κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει την τακτοποίηση δύο ή τριών παράνομων χώρων.
"Τον τελευταίο μήνα δεχτήκαμε τόσες αιτήσεις όσες κάναμε να παραλάβουμε τους τελευταίους πέντε μήνες αφότου ξεκίνησε η ρύθμιση" αναφέρει η διευθύντρια Πολεοδομίας Ανατολικού τομέα κα. Ελευθερία Ξυνομηλάκη. Τονίζει επίσης πως υπάρχουν πολίτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες από τις 5:30 το πρωί.

Παράταση του χρόνου υποβολής
Λόγω αυξημένου φόρτου στα πολεοδομικά γραφεία, το ΥΠΕΚΑ  έδωσε παράταση έως το Φεβρουάριο για να ελεγχθούν οι οικοδομικές άδειες που έληγαν στον αριθμό 5 και αναμένεται να παρατείνει και την ταχυδρομική υποβολή των δηλώσεων που έληξε στις 29 Οκτωβρίου έως τις 28 Δεκεμβρίου, διευκολύνοντας επίσης την πληρωμή των προστίμων με την καταβολή τους έως δέκα δόσεις από έξι που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: