Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΤΗΡΙΩΝΤΕΛΙΚΑ ΤΟ "ΜΠΕΤΟΝ" ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ?
Στα χαρτιά έχει μείνει επί έξι χρόνια ένα φιλόδοξο σχέδιο του ΟΑΣΠ για τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων και την εκτίμηση σεισμικού κίνδυνου, εξαιτίας της αδιαφορίας που δείχνουν δήμοι και νομαρχίες.
Από τα 80.000 δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία μόνο για 5-6.000 και εξ αυτών πολλά δελτία καταγραφής είναι ουσιαστικά άχρηστα. Μια πρώτη εκτίμηση των στοιχείων δείχνει ότι απαιτείται δευτεροβάθμιος εμπεριστατωμένος έλεγχος σε ένα μεγάλο ποσοστό των κτιρίων που φτάνει το 20-25%.
Το πρόγραμμα για «ταχύ οπτικό έλεγχο» δημόσιων κτιρίων ξεκίνησε το 2001 όμως δέκα νομαρχίες (και πολλοί δήμοι) δεν έχουν ακόμα στείλει ούτε ένα δελτίο καταγραφής για τον σεισμικό κίνδυνο στα κτίρια της περιοχής τους, παρά τις εκκλήσεις του ΟΑΣΠ...
«Εκτιμούμε ότι συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν κάπου 80.000 κτίρια δημόσιας ή κοινωφελούς χρήσης. Ομως μέχρι τώρα έχουμε λάβει ενημέρωση για την κατάσταση μόνο 5-6.000 κτιρίων. Από την Αιτωλοακαρνανία, για παράδειγμα, δεν έχουμε λάβει καμία καρτέλα, ούτε και για τη σεισμογενή Λευκάδα» λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Κώστας Μακρόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ο στόχος μας ήταν να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση είναι τα δημόσια κτίρια από σεισμικής πλευράς και σε τι βαθμό χρειάζονται ενίσχυση. Το πρόγραμμα του ΟΑΣΠ ξεκίνησε το 2001. Ζητήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες δήμων και νομαρχιών με τους μηχανικούς που διαθέτουν να κάνουν ταχύ οπτικό έλεγχο και να ακολουθήσουν τις ειδικές φόρμες που τους δώσαμε. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα πρόβλημα, αφού πολλές από τις καρτέλες που μας έστειλαν δεν είναι αξιοποιήσιμες, διότι δεν έχουν συμπληρωθεί σωστά. Από τις καρτέλες που μας έστειλαν, οι 1.500 έχουν ελλιπή στοιχεία».
SΟS για τα προ του '85
Ως περισσότερο ευάλωτα στους σεισμούς θεωρούνται τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1985, σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΕ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τώρα θα στείλει σε 1.034 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πλήρη στοιχεία για τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής τους, την ίδια στιγμή που οι φορείς της Αυτοδιοίκησης αδιαφόρησαν σε μεγάλο βαθμό στις εκκλήσεις του ΟΑΣΠ για την κατάσταση των δημόσιων κτιρίων τους.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του ΕΠΑΝΤΥΚ (Εθνικό Πρόγραμμα για την Αντισεισμική Ενίσχυση Υφιστάμενων Κατασκευών), που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια ο καθηγητής κ. Θ. Π. Τάσσιος, ο οποίος επισημαίνει ότι «τα κτίρια που χτίστηκαν πριν από το 1985 ενδέχεται να είναι σεισμικώς πιο εύτρωτα.
Εν όψει αυτού του γεγονότος, προκύπτει το αίτημα της προσεισμικής ει δυνατόν ενίσχυσης των παλαιότερων κτιρίων. Το κύριο και πολύ μεγάλο εμπόδιο είναι το πολύ μεγάλο κόστος που απαιτείται για τέτοιες ενισχύσεις».
Η σύμβαση που υπεγράφη τον Ιούλιο 2006 μεταξύ ΤΕΕ, ΚΕΔΚΕ και υπ. Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης προβλέπει τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Θησέας».
Κτίρια που ελέγχθηκαν (ανά περιφέρεια)
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΤΙΡΙΑ
  Αν. Μακεδονίας - Θράκης 372
 • Κεντρικής Μακεδονίας 751
 • Δυτικής Μακεδονίας 359
 • Ηπείρου 113
 • Θεσσαλίας 79
 • Ιόνιων νήσων 471
 • Δυτικής Ελλάδος 375
 • Στερεάς 478
 • Αττικής 790
 • Πελοποννήσου 1.047
 • Βορείου Αιγαίου 89
 • Νοτίου Αιγαίου 123
 • Κρήτης 574
 • Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης 2
 • Υπ. Οικονομίας 116
 • Υπ. Υγείας 33
 • Υπ. Δικαιοσύνης 36
 • Σύνολο 5.808
5.808 ΚΤΙΡΙΑ ΣΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ
Οι παρακλήσεις του ΟΑΣΠ επί έξι χρόνια... απέδωσαν μόλις 5.808 καρτέλες. Οι νομοί που δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου είναι: Ημαθία, Πιερία, Σέρρες, Γρεβενά, Λάρισα, Λευκάδα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Ρέθυμνο. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις η «ανταπόκριση» ήταν υποτυπώδης.
Χαμηλά ποσοστά επικινδυνότητας
«Περισσότερα προβλήματα νομίζω ότι υπάρχουν στα κτίρια και τα σχολεία που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960-80, πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985» λέει ο κ. Παναγιώτης Καρύδης καθηγητής του ΕΜΠ στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, που μετέχει σε προγράμματα έλεγχου των σχολείων τόσο με τον ΟΣΚ όσο και με τον Δήμο Αθηναίων.

«Τα γενικά στοιχεία των σχολείων που ελέγξαμε είναι αρκετά καλά από πλευράς δομικού συστήματος. Ενα πολύ μικρό ποσοστό, κάπου 1%, απαιτεί επισκευές, ενώ τα περισσότερα προβλήματα είναι δευτερεύουσας σημασίας».
Στο μικροσκόπιο 1 στα 2 νοσοκομεία
«Το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων, δηλαδή ένα στα δύο, χρειάζεται λεπτομερέστερο έλεγχο. Αυτό σε ένα πλήθος κάπου 300 ανεξάρτητων από στατικής πλευράς κτιρίων. Οι νέες μονάδες είναι σε καλή κατάσταση, ενώ σε παλαιότερες χρειάζεται επανεξέταση ή και παρέμβαση.
Είναι ένα πρόγραμμα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ήδη έχει παραδοθεί η μελέτη», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Πενέλης και εξηγεί ότι πρόκειται για κτιριακά συγκροτήματα που έχουν δημιουργηθεί σταδιακά και ορισμένα χρονολογούνται από την εποχή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.
Επίσης στο Α.Π.Θ. από τα 150 στατικά ανεξάρτητα κτίρια χρειάζεται συστηματικός επανέλεγχος σε 60 κτίρια.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε το 2007…Μετά από 2 χρόνια, θα ρωτούσα τι ακριβώς έχει γίνει?
Τα κτήρια στην Ελληνική επικράτεια δέχονται καθημερινές καταπονήσεις από τους συχνούς σεισμούς. Κάποιοι από αυτούς τους σεισμούς επηρεάζουν τα κτήρια και κάποιοι όχι.
Ας ελπίσουμε πως σύντομα όλοι οι τοπικοί φορείς θα ευαισθητοποιηθούν και ενδιαφερθουν να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα κτήρια γιατί η Ελλάδα είναι η Νο 1 σεισμογενής χώρα στη Μεσόγειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: