Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΒΑΪ

Η περιοχή περιλαμβάνει το φοινικόδασος της Κρήτης που έχει ανακηρυχθεί ως αισθητικό δάσος. Είναι η πιο μεγάλη έκταση φοινίκων που υπάρχει στην Κρήτη καθώς στις άλλες περιοχές υπάρχουν εμφανίσεις συστάδων ή λίγων ατόμων και όχι δάσους. Βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, δίπλα στη θάλασσα, λίγο βορειότερα από το χωριό Παλαίκαστρο. Πλήθος ρεμάτων χαράζουν την επιφάνεια του εδάφους όπου φιλοξενείται ένα σημαντικό πλήθος από υδρόβια ασπόνδυλα. Το φοινικόδασος είναι παγκοσμίως γνωστό. Πρόκειται για την πιο μεγάλη έκταση φοινίκων που υπάρχει στην Ευρώπη. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει δάσος με Phoenix Theophrastii.
SOS ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΪ
Εξαιρετικά δύσκολη καθίσταται πλέον η σωτηρία του φοινικοδάσους στο Βάι από το σκαθάρι που έχει "ρημάξει" πάνω από 2500 φοίνικες σε όλη την Κρήτη και απειλεί επίσης συστάδες φοινικοειδών εκπληκτικού φυσικού κάλους σε πολλές περιοχές του νησιού.
Το κράτος "πιάστηκε στον ύπνο" ή απλά δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι τώρα για τη σωτηρία του πασίγνωστου φυσικού μνημείου της Κρήτης, του μοναδικού στην Ελλάδα.
πηγή η εφήμεριδα Agrenda
Σημειοτέον πως το φοινικόδασος είναι προστατεύομενο και ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: