Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΡΟΥΣΣΙΩΝ


Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, ένας από τους νεότερους Βοτανικούς Κήπους της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του Νομού Κιλκίς, 70 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει έκταση 310 στρεμμάτων.
Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Γεωργίας και την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG II - Εξωτερικά σύνορα .
Ο βοτανικός κήπος βρίσκεται σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλές τοποθεσίας αξιόλογης χλωρίδας και πανίδας και αξίζει να διαθέσετε αρκετό χρόνο για να απολαύσετε με άνεση τον οικοτουριστικό αυτό προορισμό.
Η χαμηλή οροσειρά των Κρουσίων αποτελεί φυσικό όριο των νομών Κιλκίς και Σερρών. Αιώνες τώρα αναβλύζουν από τα σπλάχνα της οι πηγές του χρυσοφόρου Γαλλικού ποταμού.
Η ποικιλόμορφη χλωρίδα της απλώνεται στα πλατύφυλλα δάση με τις οξιές, τα πεύκα, τις βελανιδιές, εκεί που κρύβονται τα αγριογούρουνα, τα ζαρκάδια, οι γύπες και οι πέρδικες.
Ο βοτανικός κήπος Κρουσίων βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του Νομού Κιλκίς και καταλαμβάνει έκταση 310 στρεμμάτων. Δημιουργήθηκε σε ένα ήδη υπάρχον οικοσύστημα δρυός με ιδιαίτερα πλούσια βλάστηση, το οποίο προστατεύεται και αναδεικνύεται. Ο κήπος φιλοξενεί αυτοφυή είδη από όλες τις Βαλκανικές χώρες, συμβάλλοντας έτσι και στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς των γειτονικών χωρών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα Βαλκάνια υπάρχουν περίπου 5.700 φυτικά είδη, από τα οποία το 13% θεωρούνται ενδημικά της περιοχής, ενώ 263 είδη θεωρούνται σπάνια και απειλούμενα προς εξαφάνιση.
Μόλις 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ο κήπος είναι έργο που υλοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Γεωργίας και την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG II - Εξωτερικά Σύνορα. Αξίζει, μάλιστα να επισημανθεί ότι συνορεύει με άλλες περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσά τους οι λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη που περιλαμβάνονται στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού. Όλες οι τοποθεσίες μαζί δημιουργούν έναν αξιόλογο οικοτουριστικό κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: