Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΗ ΒΟΛΒΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Καταστροφική είναι για την λίμνη Βόλβη η δημιουργία τάφρου που θα την ενώσει με την λίμνη Κορώνεια, σύμφωνα με την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, λάθος χειρισμοί στο θέμα της διάσωσης της Κορώνειας έχουν τόσο περιβαλλοντικές, όσο και οικονομικές επιπτώσεις.
Παθογόνοι μικροοργανισμοί «εισβολής» θα μεταφερθούν από την λίμνη Κορώνεια στη Βόλβη μέσω της ενωτικής τάφρου σε περίπτωση πιθανής υπερχείλιση της πρώτης, με απρόβλεπτες συνέπειες για το οικοσύστημα, επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα και η λέκτορας Ευαγγελία Μιχαλούδη. Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, η έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή και ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπίκος.
Όλοι οι συμμετέχοντες στην συνέντευξη Tύπου ζήτησαν να κλείσει άμεσα η ενωτική τάφρος για να προστατευτεί η λίμνη Βόλβη και στην συνέχεια να αποφασιστεί τι είδους λίμνη μπορεί να υπάρξει στη θέση της Κορώνειας. Τόνισαν, επίσης, την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λίμνη Κορώνεια, την οποία μάλιστα αποκάλεσαν «ατομική βόμβα που δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει», και άφησαν αιχμές για το χειρισμό του ζητήματος από τους ιθύνοντες.
Ο κ. Τρεμόπουλος κατέκρινε τους λάθους χειρισμούς για την υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης της Κορώνειας και επεσήμανε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια ύψους 20 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν δεσμευτεί για το σκοπό αυτό από το Ταμείο Συνοχής. Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Μπίκο, από τον προϋπολογισμό του σχεδίου διάσωσης της λίμνης δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 25%, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Είναι απαραίτητο να πείσουμε τους κοινοτικούς ότι υλοποιούμε ο,τι δεσμευτήκαμε να κάνουμε, αλλιώς δεν θα αποδεσμεύσουν τους πόρους, κατέληξε.
το άρθρο συντάχθηκε από :
http://tvxs.gr/node/52314

Δεν υπάρχουν σχόλια: