Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Η κατασκευή ξύλινων κτηρίων στις Σκανδιναβικές Χώρες μετρά πολλά χρόνια. Ξεκίνησε από την ανάγκη να εναρμονίζεται η κατοικία, με το φυσικό περιβάλλον  και τελικά η ζήτηση έφερε την εξέλιξη με αποτέλεσμα να  καθιερωθούν και σαν μόνιμες κατοικίες.     

Στην Ελλάδα είμαστε λίγο δύσπιστοι, αλλά όχι για πολύ ακόμη. Καθοριστικός παράγοντας είναι η ποιότητα του ξύλου στην οποία συμβάλλουν οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες. Τα δένδρα που μεγαλώνουν στις βόρειες χώρες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποκτούν εξαιρετικές ιδιότητες. Το ξύλο είναι πιο συμπαγές και έχει πολύ μεγάλη αντοχή. Η αντοχή, το υγιεινό περιβάλλον, η άνεση και η θαλπωρή αλλά και η αισθητική είναι τα κυριότερα κριτήρια για την επιλογή της κατοικίας μας, από ξύλο. Το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός, φιλτράρει τον αέρα και διατηρεί την υγρασία σε ιδανικά επίπεδα.  

Το ξύλο είναι από τη φύση του το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό.
Η τέλεια κατασκευή, η εφαρμογή και η φυσική συμπεριφορά του ξύλου κάνει τα κτήρια να είναι αντισεισμικά, αν και είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους Ευροκώδικες που ισχύουν.  
Η αντοχή τους στη φωτιά είναι πολύ ικανοποιητική αφού οι κορμοί έχουν υποστεί ειδική κατεργασία ώστε να καίγονται αργά και επιφανειακά. Σε περίπτωση φωτιάς είναι πολύ μικρότερη η ζημιά, αφού μπορούν να αντικατασταθούν τα τμήματα που έχουν καταστραφεί. 
Το κάθε ξύλινο σπίτι μπορεί να είναι μοναδικό αφού μπορεί να σχεδιαστεί έτσι, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κάθε ιδιοκτήτη. Η διαδικασία κατασκευής είναι ως εξής: σχεδιάζουμε την κατοικία, στέλνουμε το σχέδιο στο εργοστάσιο, γίνεται η τιμολόγηση, εξασφαλίζουμε την παραγγελία και σε 2 μήνες παραλαμβάνουμε την ξυλεία. Αφού έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία και έχει κατασκευαστεί η βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί η κατοικία, ξεκινά η συναρμολόγηση - κατασκευή του ξύλινου σπιτιού. Ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με το εμβαδόν της κατοικίας και ξεκινά από μία εβδομάδα, μέχρι 4 έως 5 εβδομάδες. 
Το κόστος κάθε ξύλινης κατοικίας ποικίλει ανάλογα πάλι με το εμβαδόν αλλά και την ποιότητα της ξυλείας και ξεκινά από 17000 ευρώ. 
Ο χρόνος εγγύησης μπορεί να ξεκινά από 25 χρόνια μέχρι 300 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, η οποία είναι συνυφασμένη με τη επεξεργασία που γίνεται στο εκάστοτε εργοστάσιο. 
Η ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ 
Η συντήρηση είναι απλή και γίνεται κάθε 3 έως 5 χρόνια και αφορά στην επίστρωση με βερνίκια της ξυλείας για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητιάσεων και σαρακιού. 

Τα ξύλινα σπίτια μπορείτε να τα διακοσμήσετε όπως εσείς θέλετε ώστε να δημιουργήσετε το δικό σας ιδανικό περιβάλλον. 

Ε. Γεωργιάδου
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
email : georveta@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: