Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΕΠΙΠΛΑ

Πρόσφατα πήγα σε μία έκθεση επίπλου και εκεί ανακάλυψα πως τα δερμάτινα έπιπλα, είναι πάλι στη μόδα...Αν και η άποψή μου είναι πως ποτέ δεν έφυγαν...
Τα δερμάτινα έπιπλα έκαναν θραύση τις δεκαετίες '70 και '80, με αποκορύφωμα την τελευταία. Δεν υπήρχε σπίτι που να μην είχε κάποιο δερμάτινο έπιπλο.
Εδώ και αρκετά χρόνια τα έπιπλα από δέρμα ήταν λίγο στην "άκρη". Από το 2009 και έπειτα άρχισαν να κάνουν δειλά - δειλά την επανεμφάνισή τους προσθέτοντας στους χώρους κατ' αρχήν δερμάτινα αξεσουάρ και κατόπιν έπιπλα. Η χρονιά τους είναι το 2011.
Τα έπιπλα από δέρμα ή δερματίνη έχουν πολλά θετικά στοιχεία, όπως το να καθαρίζονται εύκολα, να συντηρούνται εύκολα και να χαλάνε δύσκολα. Εάν τα συντηρήσουμε σωστά τότε θα τα έχουμε για πολύ πολύ καιρό.  
Πολύ εύκολος είναι ο συνδυασμός τους!!! Σε περίπτωση που φοβάστε να αγοράσετε ένα ολόκληρο σαλόνι από δέρμα, έχω να προτείνω το εξής: αγοράστε μερικά αξεσουάρ, κατόπιν μία πολυθρόνα και έτσι θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα βάζοντας μερικές "δερμάτινες" πινελιές.
Πολύ ιδιαίτερες είναι οι κρεβατοκάμαρες με λεπτομέρειες από δέρμα. Μεγάλη εντύπωση κάνουν και οι κρεβατοκάμαρες επενδεδυμένες εξ ολοκλήρου με δέρμα καθώς και τα κεφαλάρια από το ίδιο υλικό.

Θετικά με εντυπωσίασε το γεγονός πως πολλές τραπεζαρίες συνδυάζονταν με δερμάτινες καρέκλες ή πολυθρόνες ή ο συνδυασμός μερικών υφασμάτινων πολυθρόνων με κάποιες δερμάτινες καρέκλες στο ίδιο τραπέζι. Υπέροχο! 

Οι τιμές των δερμάτινων επίπλων είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές των συμβατικών επίπλων. Μία καλή λύση και οικολογική είναι τα έπιπλα από δερματίνη. Δεν έχουν καμία διαφορά από τα αυτά με αυθεντικό δέρμα και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί και ανθεκτικότερα.



 Tips: Το καλύτερο είναι να αγοράζετε έπιπλα από δερματίνη. Για ευνόητους λόγους. 

Ε. Γεωργιάδου
πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
email : georveta@gmail.com                                                                                                                                                                           

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΧΩΛ, ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ

Η αρχή είναι το ήμιση του παντός!!!Έτσι και η πρώτη εντύπωση που έχουμε για ένα σπίτι επιβάλλεται να είναι η καλύτερη και αυτή δημιουργείται από την είσοδο και το χωλ. Κατ' αρχήν ο χώρος θα πρέπει να είναι φωτεινός με φυσικό ή τεχνητό φως και κατόπιν καλαίσθητος!
Ο χώρος απαιτείται να είναι εύκολα προσπελάσιμος, χωρίς έπιπλα που να εμποδίζουν τη διέλευση και την είσοδο στους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους. Κατόπιν να έχει όμορφα παστέλ χρώματα και αυτό συμβαίνει διότι, είναι συνήθως χώροι μικροί και εάν οι τοίχοι είναι σκουρόχρωμοι θα γίνουν ακόμη πιο μικροί και αποπνικτηκοί.
Οι είσοδοι για να είναι λειτοιργικοί θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις σε ότι αφορά τα έπιπλα. Μία παπουτσοθήκη, ένα μικρό έπιπλο για να αφήνουμε μικροπράγματα πάνω του, ένας καθρέφτης, μία κρεμάστρα ή ένας καλόγερος, μία ομπρελοθήκη και ένα σκαμπό ή πάσο για να καθόμαστε, όσο βάζουμε ή βγάζουμε τα παπούτσια είναι αυτά που οπωσδήποτε θα έχει μια είσοδος.

 Τα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα που θα επιλέξουμε για μία είσοδο ή ένα χωλ είναι καλό να είναι ανοιχτόχρωμα ώστε να "ανοίγουν" και να μεγαλώνουν το χώρο. Φυσικά οι μικρές σκουρόχρωμες πινελιές δεν είναι απαγορευτικές.
Τα αξεσουάρ μπορούν να είναι μικρά βαζάκια ή ποτήρια ή φρουτιέρες (που δεν χρησιμοποιούνται) ώστε να βάζετε κλειδιά, καραμέλες ή μικρά γλυκά.

Στις περιπτώσεις που ο χώρος είναι λίγο μεγαλύτερος (π.χ. διάδρομος ή χωλ) μπορείτε να βάλετε περισσότερα έπιπλα και μικροαντικείμενα, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Μπορεί να είναι ένας προθάλαμος μίας κατοικίας που είναι αναξιοποίητος... Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μικρό ησυχαστήριο ξεκούρασης και χαλάρωσης, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη επαφή με τους υπόλοιπους χώρους.

Tips: Σε διαδρόμους, χωλ, εισόδους μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση των παλιών μας επίπλων, ώστε συνδυάζοντάς τα σωστά να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Ε. Γεωργιάδου
πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
email : georveta@gmail.com

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ

Η τακτοποίηση της ντουλάπας είναι επίπονη δουλειά. Κυρίως καθώς αλλάζουμε τα ρούχα, σύμφωνα με τις εποχές δηλ. βγάζοντας τα χειμερινά ενώ φυλάσσουμε τα καλοκαιρινά ή και το αντίστροφο. Συνήθως η ντουλάπα μας είναι ελαφρώς αναστατωμένη και όταν ψάχνουμε κάτι δεν το βρίσκουμε. Έτσι την "πάτησα" εγώ, πριν λίγες μέρες...ήθελα να φύγω για το γραφείο και έψαχνα ένα φουλάρι...Εδώ το φουλάρι, εκεί το φουλάρι(!), πουθενά το φουλάρι!Τελικά ήταν κάτω από ένα πουλόβερ. Έτσι αποφάσισα να τακτοποιήσω την ντουλάπα μουκαι να μπει μία τάξη σε όλα!  
Ακόμη κι αν είναι μικρή η ντουλάπα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και το τελευταίο εκατοστό της ώστε να τοποθετήσουμε όσα θέλουμε.
Αυτά που αγόρασα για να τακτοποιήσω τη ντουλάπα μου ήταν κουτιά και θήκες αποθήκευσης! 

Τοποθέτησα μέσα στα κουτιά πουλόβερ που δεν φορώ συχνά, καπέλα, φουλάρια, αξεσουάρ, παπούτσια (αφού τα καθάρισα πολύ καλά!) και ότι άλλο μπορούσα να χωρέσω μέσα, σύμφωνα με το μέγεθος του κουτιού. Στις θήκες αποθήκευσης έβαλα ρούχα που θα φορέσω πολύ αργότερα ή ρούχα που είναι ευαίσθητα. 
Μία καλή ιδέα, είναι αυτή παραπάνω, για το πως μπορείτε να τακτοποίησετε τη ντουλάπα σας!


Καλό θα ήταν να τοποθετούμε τα ρούχα σύμφωνα με το μήκος τους, ξεκινώντας από τα πιο μακριά και καταλήγωντας στα πιο κοντά. Λόγου χάρη τακτοποιώ πρώτα τα φορέματα, μετά τα πουκάμισα, μετά τα μπλουζάκια κ.ο.κ.

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε, είναι πως μπορούμε να προσθέσουμε ράφια για να εξοικονομήσουμε χώρο και να τακτοποιήσουμε όπως εμείς θέλουμε τα πράγματά μας!
Μπορούμε να προσθέσουμε, σε μία αυτοσχέδια ντουλάπα, και ένα έπιπλο όπως φαίνεται στη φωτογραφία.











Αυτή η ντουλάπα με έχει γοητεύσει με την τάξη της! Κάπως έτσι θα έκανα και τη δική μου εάν είχα προνοήσει να χαρίσω ότι δεν μου χρειάζονται... Άρα, πριν ξεκινήσουμε την τακτοποίηση καλό θα ήταν να κρατήσουμε μέσα στη ντουλάπα μας, μόνο ότι φοράμε και να μη λέμε στον εαυτό μας "έλα μωρέ θα το φορέσω αργότερα!"...Όχι!Δεν θα το φορέσω ποτέ! Άδικα λοιπόν καταλαμβάνει χώρο στη ντουλάπα μου. Επίσης, να τονίσω πως δεν πετάμε τίποτα! Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να τα χρειάζονται! Μία άλλη λύση είναι να τα μεταποιήσουμε και να τα επαναχρησιμοποιήσουμε! Οι μοδίστρες, στις μέρες μας, βρίσκονται σε κάθε γωνιά του δρόμου!

Tips: Μετά την τακτοποίηση της ντουλάπας καλό θα ήταν να την αρωματίσουμε και να προφυλλάξουμε τα πραγμάτα της με φυσικά προϊόντα! Τοποθετήστε μέσα, λεβάντα και φύλλα δάφνης! Θα αρωματίσουν και θα αποφύγετε τις φθορές.

Ε. Γεωργιάδου
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
email : georveta@gmail.com