Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ 1979
Το Οκτώβριο του 2011, σε κατοικία που κατασκευάστηκε το 1979 και με τις τότε κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες, δηλ. χωρίς καμία θερμομόνωση, υγρομόνωση, μελέτη σωστού προσανατολισμού κτλ., αποφασίσαμε με την ιδιοκτήτρια να πειραματιστούμε και να αντικαταστήσουμε, σε ένα τμήμα του κτηρίου τα κουφώματα και τον λέβητα καυστήρα.
Κουφώματα
Τα κουφώματα του κτηρίου ήταν ξύλινα, λουστραρισμένα χωρίς καμία προδιαγραφή μη ανταλλαγής θερμότητας με το εξωτερικό περιβάλλον. Συζητώντας με την ιδιοκτήτρια αποφασίστηκε να αντικατασταθούν τα κουφώματα του ισογείου, στους χώρους όπου περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αυτοί οι χώροι είναι το σαλόνι, το καθιστικό και η κουζίνα. Τα κουφώματα που τοποθετήθηκαν είναι συνθετικά, με διπλούς υαλοπίνακες και ενεργειακά πολύ αποδοτικά. 

 Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πρόκειται για μεγάλα ανοίγματα που αυτομάτως υπήρχαν μεγάλες απώλειες θερμότητας με τα προηγούμενα ξύλινα κουφώματα.


Η πόρτα εισόδου ήταν ξύλινη και στο σημείο όπου εφάπτονταν με το δάπεδο, υπήρχε άνοιγμα περίπου 3 εκ. Αντικαταστάθηκε με μία πόρτα αισθητικά καλύτερη από την προηγούμενη, είναι ασφαλείας και φυσικά ενεργειακά αποδοτική. 
Συνολικά αντικαταστάθηκαν δύο παράθυρα μεγάλου μεγέθους περίπου 2,80 μ έκαστο, ένα παράθυρο 1,20μ, μία μπαλκονόπορτα 1,00μ και η πόρτα εισόδου που είναι περίπου 1,80μ. 
Η βελτίωση που υπήρξε στους χώρους που αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα είναι θεαματική. Σε αυτούς τους χώρους η θερμοκρασία είναι +3 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από ότι στους υπόλοιπους. Αναλυτικότερα: εάν η θερμοκρασία είναι +19 βαθμοί στο κομμάτι του κτηρίου με τα ξύλινα κουφώματα, στους χώρους που έχει γίνει αντικατάσταση κουφωμάτων η θερμοκρασία είναι +22 βαθμούς ενώ η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να είναι -5 βαθμούς Κελσίου. Επίσης στο κομμάτι αυτό του κτηρίου η ζέστη διαρκεί για περισσότερες ώρες απ' ότι στο υπόλοιπο.
Λέβητας καυστήρας
Στο πλαίσιο της mini ανακαίνισης, αντικαταστάθηκε και ο καυστήρας ο οποίος ήταν πετρελαίου και έγινε pellet. 
Κατά την εφαρμογή του λέβητα καυστήρα pellet, υπήρξε εξοικονόμηση 50% και η απόδοσή του είναι πάρα πολύ καλή, διότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρότι δεν ήταν σε λειτουργία, συγκρατούσε τη θερμότητα, άρα ζέσταινε το νερό στις σωληνώσεις και έτσι το σπίτι μέχρι το πρωί ήταν ζεστό. Να τονίσω πως με αυτό το σύστημα θέρμανσης θερμαίνεται ολόκληρη η κατοικία που είναι περίπου 200 μ2. 
Η εξοικονόμηση έγινε, σε ενέργεια αλλά και χρήματα. Διπλό το όφελος! Αυτό αποδεικνύει πως συμφέρει μία ανακαίνιση γιατί επενδύονται τα χρήματα στο σπίτι σας που είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε. Για να δείτε οικονομικές προσφορές ανακαινίσεων τέτοιου είδους πατήστε εδώ. Και για ριζική ανακαίνιση εδώ.
Οι τιμές παραμένουν ίδιες.

Ε. Γεωργιάδου
πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: