Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

airbnb 
Μία λέξη, που για τους περισσότερους από εμάς, ήταν ξένη κατά έννοια της. Κι όμως (!), το airbnb υπάρχει από το 2008. Η αρχική ιδέα γεννήθηκε, όταν τον Οκτώβριο του 2007 έλαβε χώρα στο Σαν Φραντσίσκο ένα διεθνές συνέδριο σχεδιαστών. Οι τότε συγκάτοικοι Gebbia και Chesky, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του διαμερίσματός τους, αποφάσισαν να μετατρέψουν το σαλόνι τους σε ξενώνα bed and breakfast, προσφέροντας σε τρεις συμμετέχοντες του συνεδρίου στέγη, φουσκωτά στρώματα (αέρα) και σπιτικό πρωινό έναντι πληρωμής.Η ονομασία Airbnb είναι ακρωνύμιο του αρχικού ονόματος Airbedandbreakfast. Στην Ελλάδα, έχει γίνει μόδα, τα τελευταία χρόνια. Πως χρησιμοποιείται; Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρνει σε επικοινωνία τον οικοδεσπότη με τον πελάτη, ενώ είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για την διεκπεραίωση της διαδικασίας της κράτησης. Η συναλλαγή, κατά την οποία ο επισκέπτης πληρώνει το εκάστοτε ποσό με πιστωτική ή άλλη κάρτα, γίνεται μέσω της πλατφόρμας. Ο οικοδεσπότης παραλαμβάνει το ποσό μόλις 24 ώρες μετά την άφιξη του φιλοξενούμενού του, έτσι ώστε να είναι σίγουρο, ότι ο τελευταίος παρέλαβε το κατάλυμα, όπως συμφωνήθηκε. Τα έσοδα της εταιρίας προέρχονται από το ποσοστό που κρατάει εκείνη, από κάθε κράτηση που γίνεται.
Πως είναι τα διαθέσιμοι χώροι διαμονής;
Είναι συνήθως αυτόνομοι χώροι και ανεξάρτητοι, με μοντέρνα σχεδίαση και λειτουργικοί. Μπορεί κάποιος ή κάποιοι εκτός απ' το να κοιμηθούν και να κάνουν μπάνιο, να μαγειρέψουν, να φιλοξενήσουν και να είναι "σαν το σπίτι τους". Οι χώροι, μπορούν να βρίσκονται από το κέντρο της πόλης έως και ένα προάστιο, απ' το οποίο μπορούν να μετακινηθούν εύκολα οι ενοικιαστές. Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, είναι να παραληφθεί καθαρό το δωμάτιο από τους διαμένοντες, να υπάρχει ζεστό νερό, σεντόνια, wifi και να πληροί της προϋποθέσεις που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα, που έχει τεθεί προς ενοικίαση το διαμέρισμα ή ο χώρος.
Υποχρεώσεις ενοικιαστών.
Οι ενοικιαστές θα πρέπει να προπληρώσουν το αντίτιμο, να αναχωρήσουν από το χώρο, την ώρα και τη μέρα που έχει συμφωνηθεί και προπάντων, να μην έχουν αφήσει πίσω τους καταστροφές.
Η ανάγκη αυτή στην Ελλάδα, γεννήθηκε από το γεγονός πως στα χρόνια της κρίσης, πολλοί ιδιοκτήτες είχαν ακίνητα, που είτε τα είχαν εκμισθώσει και τους είχαν αφήσει οικονομικά "φέσια", είτε είχαν γίνει πολλές καταστροφές από τους ενοικιαστές και δεν ήθελαν να τα ξανανοικιάσουν, είτε ήταν χαμηλά τα ενοίκια και δεν μπορούσαν ν' ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες ξεπέρασαν όλα αυτά τα προβλήματα.
Τα μειωνεκτήματα του airbnb στα ακίνητα:

1. Κατ' αρχήν έχουν αυξηθεί τα ενοίκια στην αγορά των ακινήτων
2. Δεν υπάρχουν ακίνητα για μακροχρόνια εκμίσθωση κι έτσι τα λιγοστά που διατίθενται είναι πολύ πολύ ακριβά
3. Φοροδιαφυγή
και άλλα πολλά...
Την τελευταία εβδομάδα, έχει έρθει στη βουλή ψήφισμα, που πολλά από τα παραπάνω προβλήματα διευθετούνται, μέσω αυτής. Κι έτσι, ένα μεγάλο κομμάτι της φούσκας αυτής, θα ξεφουσκώσει με αποτέλεσμα να μείνουν λίγα και αξιοπρεπή ακίνητα προς εκμίσθωση με αυτόν τον τρόπο.
Επηρέασε το airbnb τις πωλήσεις των ακινήτων; 


Πολλά κλειστά ακίνητα, έχουν πια ανακαινισθεί και διατεθεί για την χρήση airbnb. Επίσης το τρέχον έτος, καθώς και το προηγούμενο, πολλά ακίνητα πουλήθηκαν, διαμορφώθηκαν ανάλογα και χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο εκμίσθωσης. Αυτό έδωσε μία μικρή ανάσα στην αγορά, καθώς και στους επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο των ακινήτων και των κτηρίων. 
Η εξέλιξη του airbnb, είναι να πωλούνται ολόκληρες πολυκατοικίες στα αστικά κέντρα, ν' ανακαινίζονται και να εκμισθώνονται με αυτόν τον τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μονοκατοικίες και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που είναι σε αχρησία πολύ καιρό.
Αυτά ήταν τα καλά και τα κακά του airbnb. Εμείς όμως θέλοντας να βλέπουμε μόνο τα καλά, λέμε ναι σε μορφές αξιοπρεπούς αξιοποίησης των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: