Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

SOS ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΤΑ 200 ΜΕΤΡΑ;

SOS: ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΤΑ 200 ΜΕΤΡΑ;
Oι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι τα ισχύοντα όρια είναι 250 φορές μεγαλύτερα από εκείνα που προτείνουν- ορισμένες τουλάχιστον- επιστημονικές έρευνες.
Υπεύθυνοι ακόμη και για εμφάνιση λευχαιμίας σε παιδιά που ζουν σε απόσταση 200 μέτρων, είναι- σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες - οι πυλώνες υπέρ υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (ΙΝCΙRΡ), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WΗΟ) και τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από την Ακτινοβολία (ΙRΡΑ), έχουν προτείνει από το 1998 ως όριο αποδεκτής έκθεσης του πληθυσμού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα 1.000 mGauss (μιλιγκάους). Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούν μαγνητικά πεδία ακόμα και στο επίπεδο των 4 mG». Δηλαδή η τιμή που προτείνει η επιστημονική κοινότητα είναι 250 φορές κάτω από τα ισχύοντα όρια. «Οι μετρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει ξεπερνούν κατά πολύ τα προτεινόμενα νέα όρια αποδεκτής έκθεσης στην ακτινοβολία», συμπληρώνει η κ. Αγγελική Κατσαρού βιολόγος- ερευνήτρια.
Σε μετρήσεις της έντασης του μαγνητικού πεδίου που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε κατοικίες και σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται κοντά σε πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καθώς και σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, καταγράφηκαν τιμές 10- 20 mG, μέσα σε σχολικά συγκροτήματα και κοντά στα 50 mG σε αυλές πολυκατοικιών.
SΟS ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Υποστηρίζουν ότι τα ισχύοντα όρια είναι 250 φορές μεγαλύτερα από εκείνα που προτείνουν πολλές επιστημονικές έρευνες.
Να υπογειοποιηθούν τα καλώδια.
«ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ σε κουνέλια έχει φανεί ότι η έκθεσή τους σε πεδία υψηλής έντασης και συχνότητας 60 Ηz πριν και μετά τη γέννησή τους προκάλεσε ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Οι ίδιες συνθήκες διπλασίασαν τον αριθμό ανώμαλων εμβρύων σε ινδικά χοιρίδια.
Όσον αφορά τον άνθρωπο, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου (λευχαιμίας) και σε παιδιά που ζουν κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης», σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης. «Η έρευνα δείχνει, παράλληλα, ότι τα παιδιά που ζουν σε απόσταση 200 μέτρων από πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία σε σχέση με παιδιά που ζουν αλλού. Επίσης, τα παιδιά που ζουν σε απόσταση από 200 έως 600 μέτρα από τους πυλώνες έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια» λέει ο κ. Μαργαρίτης.
Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που επηρεάζονται. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης είχαν κατά 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τη λύση μπορεί να δώσει η Πολιτεία με εκ νέου διαμόρφωση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και μέριμνα ώστε να μην περνούν καλώδια πάνω από κατοικίες και σχολεία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό, καθώς θα απαιτούνταν πολύ μεγάλα οικονομικά ποσά. Μια καλή λύση θα ήταν η υπογειοποίηση των καλωδίων, αλλά με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό».


Πηγή: Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

σ.σ. Ένα χρόνο μετά, η ΔΕΗ δεν έχει κάνει τίποτα...
Ακόμη κι αν κάποιος πολίτης κάνει αίτηση στη ΔΕΗ, για μεταφορά ή μετακίνηση πυλώνα, το αίτημα του δεν θα εισακουσθεί ακόμη κι αν το "μεγαθήριο" βρίσκεται μέσα σε ιδιοκτησία του...

2 σχόλια:

MOLEMOU είπε...

TA IDIA KANEI KAI O O.T.E. KAI ERXONTE KAPOIH EIDIKH THS KAKIAS ORAS KAI LENE DEN UPARXEI PROBLIMA AN PANE THS KEREEDIPLA STA DIKA TOUS SPITIA MAZI ME THS KOLONES APO TH D.E.H. NA DOUME META AN EXOUNE PROBLIMA*THN KALHSPERA MOU KAI PALH

energythink είπε...

Φίλε, MOLEMOU πιστεύω, πως η παραπάνω έρευνα αποδεικνύει, πως οι "ειδικοί" που περιγράφεις δεν θα εγκαθιστούσαν ποτέ, μα ποτέ Πυλώνες υψηλής ή υπέρ υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η. κοντά στα σπίτια τους...Είναι είδη ενημερωμένοι από τις ομάδες ερευνών...
Έχεις και τη δική μου καλησπέρα!