Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΤΖΑΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τζάκια για όλους
Όταν η μόδα επιβάλει εξεζητημένα τζάκια τότε και η οικονομία και η απόδοση, εν μέσω κρίσης, έχουν τον πρώτο λόγο. 
Σήμερα που το πετρέλαιο είναι πολύτιμο αγαθό και για "λίγους", σειρά έχουν να αναδειχτούν άλλες μορφές ενέργειας ως οικονομικότεροι και αποδοτικότεροι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας.
Υπάρχουν τζάκια για όλα τα βαλάντια αλλά και για όλα τα γούστα. Στην αγορά θα βρείτε τζάκια βιαιθανόλης, φυσικού αερίου, ηλεκτρικά τζάκια αλλά και τα παραδοσιακά τζάκια ξύλου.
Η νοοτροπία που ήθελε τα τζάκια μόνο διακοσμητικά έχει παρέλθει αρκετό καιρό τώρα και χρησιμοποιούνται ευρέως για την θέρμανση μίας κατοικίας, φτάνοντας σε σημείο να εξοικονομούν χρήματα έως και 50% έναντι του μαύρου, πολύτιμου, χρυσού (το πετρέλαιο). 
Ενώ πριν από χρόνια τα τζάκια μας είχαν συνηθίσει να ζεσταίνουν μόνο το χώρο στον οποίο ήταν τοποθετημένα, εδώ και χρόνια οι εγκαταστάσεις έχουν εξελιχθεί και μπορούν να θερμάνουν πάρα πολύ καλά όλους τους χώρους μίας κατοικίας. 
Μπορεί να σκέφτεστε:
"πως το σπίτι μου δεν έχει χώρο για τζάκι". Με την κατάλληλη μελέτη ενός ειδικού μπορείτε να βρείτε το τζάκι που θα χωράει στο δικό σας σπίτι, θα είναι καλαίσθητο και θα εναρμονίζεται με την υπόλοιπη διακόσμηση του σπιτιού σας. Φανταστείτε πως ένα τζάκι μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και σε έναν τοίχο που θεωρείτε "νεκρός" ή να διακοσμήσει μία "νεκρή γωνία". Άρα υπάρχει λύση, για οποιοδήποτε χώρο. Αρκεί να βρείτε τον κατάλληλο σύμβουλο που θα σας εξηγήσει που θα το τοποθετήσετε και πόση ενέργεια θα εξοικονομήσετε. Μη σκεφτείτε πόσο θα σας κοστίσει μία τέτοια μελέτη(?), σκεφτείτε μόνο πόσο γρήγορα θα κάνετε απόσβεση των όσων χρημάτων επενδύσατε. Από μελέτες του παρελθόντος, ο μέσος χρόνος απόσβεσης είναι περίπου δύο χειμώνες, σε περιοχές με ήπιους χειμώνες. Σε περιοχές όπου οι χειμώνες διαρκούν αρκετούς μήνες τότε η απόσβεση γίνεται ταχύτερα.
Ε.Γεωργιάδου
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
email : georveta@gmail.com

1 σχόλιο:

Ενεργειακα τζακια είπε...

Υπάρχουν πολλές μορφές εναλλακτικής θέρμανσης, αλλά τα τζάκια δίνουν άλλη "χάρη" στο σπίτι.