Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ!!!!

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ (γιατί δεν μου αρέσει αυτό το "Καλό χειμώνα"), ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!!
Σε λίγες ώρες, λιγότερες από 48, θα ξεκινήσει μία νέα σχολική χρονιά. Για κάποιους μαθητές θα είναι μία χρονιά αγωνίας γιατί στο τέλος της θα δώσουν Πανελλήνιες, ενώ για κάποιους άλλους θα είναι η πρώτη χρονιά που οι υποχρεώσεις τους θα αυξηθούν... θα φύγουν από το νηπιαγωγείο και θα πάνε στο Δημοτικό. Όπως και να έχει, ένας μαθητής έχει πολλές ανάγκες, μα κυρίως ένα περιβάλλον που να μπορεί να μελετά.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξει κάποιος φτιάχνοντας ένα δωμάτιο, είναι να έχει φυσικό φωτισμό και αερισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Καθημερινά ο χώρος πρέπει να αερίζεται, ανοίγοντας τα παράθυρα ώστε να μπαίνει καθαρός αέρας. Ο φωτισμός του δωματίου, κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι απαραίτητο, να είναι φυσικός και να είναι σωστά τοποθετημένο το γραφείο του μαθητή, ως προς τη γωνία πρόσπτωσης του φωτός. Το καλύτερο είναι να τοποθετούνται τα γραφεία ή τα αναγνωστήρια μπροστά στο παράθυρο. Βλέπε 2η φωτογραφία. Επίσης τοποθετήστε ένα φωτιστικό γραφείου για να μπορεί να διαβάζει και να γράφει, πιο εύκολα το βράδυ. Το φωτιστικό οροφής δεν βοηθά και πολύ, συνήθως κουράζει τα μάτια.

Εάν έχει τοποθετηθεί κλιματιστικό στο δωμάτιο καλό είναι να υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, και να μην "πέφτει" ο θερμός ή ο ψυχρός αέρας απευθείας πάνω στο παιδί αλλά έμμεσα (στέλνοντας τον πρώτα σε ένα τοίχο). Επίσης είναι αναγκαίο το aircondition να συντηρείται κάθε χρόνο ώστε να μην δημιουργούνται μικρόβια.

Φροντίστε να έχετε βάψει το δωμάτιο σε χρώματα που να ξεκουράζουν. Για χώρους μελέτης και εργασίας, προτείνονται οι αποχρώσεις του πράσινου από το πιο ανοιχτό ως το πιο σκούρο. Το γαλάζιο ξεκουράζει και ηρεμεί, ενώ το καθαρό κίτρινο, το ζωηρό πράσινο και το κόκκινο βοηθούν στην μνήμη και προκαλούν την προσοχή. Το μοβ είναι ένα πολύ φιλικό χρώμα και τονώνει την πνευματική δύναμη όπως άλλωστε και το μπλε. Αν με ρωτήσετε τι πιστεύω σε ότι αφορά τα χρώματα και πιο θα χρησιμοποιούσα, θα σας απαντήσω: όλες οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις των παραπάνω χρωμάτων. Οτιδήποτε σκούρο, θα το απέφευγα γιατί κουράζει.
Προσπαθήστε οι κουρτίνες που θα τοποθετήσετε στα παράθυρα, να είναι ανοιχτόχρωμες ώστε να μπαίνει φως.


Επιπροσθέτως, προσπαθήστε να κάνετε το περιβάλλον ευχάριστο, ώστε ο μαθητής να θέλει να μένει αρκετή ώρα μέσα σε αυτό. Όταν το διακοσμήσετε φροντίστε να ζητήσετε τη γνώμη του (στο σημείο που αυτό είναι εφικτό!). Προσπαθήστε να έχετε τακτοποιημένα τα πράγματα που βρίσκονται στο χώρο. Ένα δωμάτιο χωρίς τάξη, είναι πάντα κουραστικό. Βάλτε πολύ κοντά τις βιβλιοθήκες ή τη βιβλιοθήκη στο γραφείο, ώστε να μη διανύει ο μελετητής μεγάλη απόσταση για να πάρει κάτι από αυτήν. Βεβαιωθείτε πως το κάθισμα του γραφείου είναι αναπαυτικό και πως ο μαθητής δεν κουράζεται κατά τη μελέτη του.
Κάνοντας έστω και ελάχιστα από τα παραπάνω να ξέρετε πως έχετε βοηθήσει το μαθητή, να μελετά σωστά.
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ στους μαθητές και ΚΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ στους γονείς!

Ε. Γεωργιάδου
πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: