Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009


ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η ανάγκη για βιολογικές καλλιέργειες γεννήθηκε από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και διατηρείται μέχρι σήμερα κυρίως από γηραιότερους αγρότες. Οι περισσότεροι νέοι καλλιεργητές παρακολουθούν σεμινάρια, συμβουλεύονται γεωπόνους και αποφεύγουν σε μεγάλο ποσοστό την χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων ήταν δεδομένη και σε μεγάλες ποσότητες. Όλες αυτές οι ισχυρές χημικές ενώσεις μέσω της τροφικής αλυσίδας κατέληγαν στον ανθρώπινο οργανισμό έχοντας σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου. Κατόπιν αυτών των παρατηρηρούμενων αυξήσεων οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων του καρκίνου οφειλόταν στην χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε το υπουργείο Γεωργίας δειλά – δειλά εισηγήσεις για την αποφυγή της χρήσης φυτοφαρμάκων και έστρεψε τους νέους αγρότες σε άλλες μορφές λίπανσης και άλλου είδους φυτοφάρμακα. Κάποια πολύ ισχυρά φυτοφάρμακα απαγορεύτηκαν και αντικαταστάθηκαν με λιγότερο βλαβερά. Σήμερα οι περισσότεροι αγρότες έχουν στραφεί στις βιολογικές καλλιέργείες.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδοτεί με το δικό της τρόπο τις προσπάθειες των Αγροτών.
http://www.minagric.gr/Greek/3.6.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: