Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009


ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η ανάγκη για βιολογικές καλλιέργειες γεννήθηκε από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και διατηρείται μέχρι σήμερα κυρίως από γηραιότερους αγρότες. Οι περισσότεροι νέοι καλλιεργητές παρακολουθούν σεμινάρια, συμβουλεύονται γεωπόνους και αποφεύγουν σε μεγάλο ποσοστό την χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων ήταν δεδομένη και σε μεγάλες ποσότητες. Όλες αυτές οι ισχυρές χημικές ενώσεις μέσω της τροφικής αλυσίδας κατέληγαν στον ανθρώπινο οργανισμό έχοντας σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου. Κατόπιν αυτών των παρατηρηρούμενων αυξήσεων οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων του καρκίνου οφειλόταν στην χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε το υπουργείο Γεωργίας δειλά – δειλά εισηγήσεις για την αποφυγή της χρήσης φυτοφαρμάκων και έστρεψε τους νέους αγρότες σε άλλες μορφές λίπανσης και άλλου είδους φυτοφάρμακα. Κάποια πολύ ισχυρά φυτοφάρμακα απαγορεύτηκαν και αντικαταστάθηκαν με λιγότερο βλαβερά. Σήμερα οι περισσότεροι αγρότες έχουν στραφεί στις βιολογικές καλλιέργείες.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδοτεί με το δικό της τρόπο τις προσπάθειες των Αγροτών.
http://www.minagric.gr/Greek/3.6.html

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009


ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΩΡΑ!
Γίνονται αναδασώσεις σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές που το υπουργείο επιβάλει και καλά κάνει...και μετά τι; Μετά έρχονται τα κοπάδια των αιγοπροβάτων και τα καταστρέφουν, γιατί συνήθως θίγεται η τοπική κτηνοτροφία ή σε άλλη περίπτωση δεν θα ποτίζονται κατά τη θερινή περίοδο και τα δέντρα δεν θα αναπτύσσονται. Έτσι οι αναδασωτέες εκτάσεις θα παραμένουν ως έχουν.
Υπάρχουν περιοχές που κάποιες οργανώσεις - ομάδες που μέσω των Δασαρχείων χαρακτηρίζουν φυτεύσιμες κάποιες περιοχές...και γίνονται οι φυτεύσεις με προσωπική εργασία ομάδων, σχολείων και λοιπών ευσυνείδητων πολιτών...και μετά τι; Έρχονται οι Δήμοι, οι βοσκοί και λοιποί δήθεν ευσυνείδητοι, που θίγονται τα συμφέροντά τους και διαμαρτύρονται και τα δεντράκια μένουν χωρίς φροντίδα.΄Αρα, αναπτύσσονται λίγα...
Σε δασώσεις και αναδασώσεις συμμετέχουμε όλοι. Φροντίζουμε τα δέντρα και μετά τη φύτευση. Τα δέντρα χρειάζονται φροντίδα. Ο καθένας από εμάς ας σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να μη δημιουργούνται πλημμύρες, να μπορεί να αναπτυχθεί η χλωρίδα και η πανίδα σωστά και άλλα πολλά οφέλη που τα ζούμε και τα βιώνουμε καθημερινά χωρίς να ξέρουμε πως προέρχονται από την ύπαρξη ενός δάσους.
Πιστεύω πως ήρθε η στιγμή να ενδιαφερθούμε περισσότερο για το σπίτι μας...

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009



Εγκύκλιος για τις αναδασώσεις

"Δεν θα γίνονται αναδασώσεις χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένης μελέτης. Αυτό υπογραμμίζει σε εγκύκλιο του προς τις δασικές υπηρεσίες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κ. Κιλτίδης, επισημαίνοντας ότι μελέτες πρέπει να γίνονται και για εκτάσεις πρόσφορες σε δάσωση. Στην εγκύκλιο του κ. Κιλτίδη αναφέρεται ότι οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να κάνουν έγκαιρα μελέτες αναδάσωσης σε όλες τις καμένες εκτάσεις δασών ή δασικών εκτάσεων και οι αναδασώσεις να γίνονται: -Στον κατάλληλο χρόνο (εντός της φυτευτικής περιόδου). -Με δασικά δέντρα που δυσχεραίνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών και δεν διαταράσσουν τη βιοποικιλότητα της κάθε περιοχής. -Να προβλέπονται και να εξασφαλίζονται το πότισμα και οι άλλες καλλιεργητικές εργασίες. -Να προτιμούνται οπωροφόρα δασικά φυτά (καστανιές, καρυδιές, αγριοκερασιές, αγραπιδιές, αγριοκορομηλιές κλπ.) από τους καρπούς των οποίων μπορούν να τρέφονται άγρια ζώα και πτηνά. " Πηγή: ΑΠΕ

Η ΕΡΕΥΝΑ 09 Σεπτεμβρίου 2008, αρ. φύλλου 15003, σελίδα 23