Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Περίπου 175.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται να βάλουν λουκέτο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας 300.000 θέσεων εργασίας, ενώ το 26% των επιχειρηματιών του κλάδου, μελετά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης λόγω της υπερβολικής φορολόγησής. Αυτές είναι οι εφιαλτικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας για το 2010.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Συγκεκριμένα μείωση εμφανίζει ο κύκλος εργασιών κατά 77,8%, η ζήτηση κατά 77% , η ρευστότητα κατά 79% και οι επενδύσεις κατά. 52,3 %. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,8% των επιχειρήσεων σε ολόκληρης την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση και δημιούργησαν 9,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίες από το 2002 ως το 2008, ξεπερνώντας κατά πολύ σε ποσοστά, τις θέσεις που δημιούργησαν οι μεγάλες επιχειρήσεις το ίδιο χρονικό διάστημα.



Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2010, σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της, πράγμα που μεταφράζεται σε απώλεια 88.000 περίπου θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή σχεδόν τρεις στους δέκα επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,7%), προβλέπουν ότι το 2ο εξάμηνο του 2010, θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2,8% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Με το πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 120.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους 6 μήνες.

Το αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνα είναι πως οι επιχειρηματίες δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση το ύψος των μισθών στην Ελλάδα ως αναπτυξιακό πρόβλημα και οι ίδιοι οι εργοδότες εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμοι στην προοπτική της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού από τους υπαλλήλους τους. Το σημαντικότερο πρόβλημα για την κατάρρευση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται πως είναι η αύξηση της φορολογίας και η εκτίναξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: