Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΒΡΕΦΙΚΟ - ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Μήπως σας επισκέφθηκε ο πελαργός ή πρόκειται να σας επισκεφθεί; Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια και είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για τους γονείς αλλά και για την ευρύτερη οικογένεια. Το δωμάτιο που θα φτιάξετε για ένα παιδί χρήζει μεγάλης προσοχής και χρειάζεται πολύ σκέψη. Σε κάθε φάση της ηλικίας του, θα πρέπει να μπορείτε να το προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του. Άλλες είναι οι ανάγκες ενός παιδιού όταν είναι βρέφος και άλλες όταν είναι λίγο μεγαλύτερο και τελείως διαφορετικές όταν είναι έφηβος. Το εφηβικό δωμάτιο θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.
Βρεφικό δωμάτιο
Είναι απαραίτητο όταν θα έρθει το παιδί στο σπίτι μετά το μαιευτήριο, να έχει το δικό του χώρο. Το βρεφικό κρεβατάκι καλό θα ήταν να έχει ένα ουδέτερο χρώμα και να μην μείνετε στο γαλάζιο και το ροζ. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα έπιπλα ώστε να δίνετε τη δυνατότητα να είναι πιο φωτεινός ο χώρος. Απαραίτητη είναι μία αλλαξιέρα με πολλά συρτάρια,  που αργότερα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά σαν συρταριέρα καθώς θα μεγαλώνει το παιδάκι σας και η ανάγκη για αποθηκευτικό χώρο θα είναι μεγαλύτερες. Επίσης απαραίτητη είναι μία ντουλάπα, για να εξυπηρετεί τις πρώτες ανάγκες του μικρού νέου μέλους.
 
Επιλέξτε παστέλ αποχρώσεις για τους τοίχους και ίσως κάποια αυτοκόλλητα για να κάνετε πιο ευχάριστο το χώρο. Αποφύγετε τα έντονα χρώματα γιατί αποσπούν την προσοχή του βρέφους και το κρατούν σε εγρήγορση.
Το ιδανικό δάπεδο ενός βρεφικού δωματίου είναι το ξύλινο, γιατί το ξύλο είναι φυσικό υλικό, καθαρίζετε εύκολα και με ένα παιδικό χαλί μπορεί το παιδάκι να μπουσουλάει ή να περπατά ακόμη και χωρίς κάλτσες. Αποφύγετε τις μοκέτες γιατί συσσωρεύουν σκόνη και μικρόβια, ενώ είναι δύσκολες στο καθάρισμα.
Παιδικό δωμάτιο
Το παιδικό δωμάτιο είναι λίγο πιο εύκολο σε ότι αφορά τη διακόσμηση, μιας και τα έπιπλα είναι σχεδόν ίδια με το βρεφικό δωμάτιο με μία μικρή διαφορά στο κρεβάτι και την προσθήκη ενός σύνθετου επίπλου για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του παιδιού καθώς θα πηγαίνει στο σχολείο. 
Τα χρώματα στους τοίχους, οι κουρτίνες, τα λευκά είδη και τα έπιπλα  μπορούν να έχουν ποιο έντονους χρωματικούς τόνους για να δώσουν διαφορετικό χαρακτήρα στο χώρο, ο οποίος θα είναι πιο αντιπροσωπευτικός για το χαρακτήρα του παιδιού. Σε κάθε ηλικία είναι must τα αυτοκόλλητα στους τοίχους. Καλό είναι τα έπιπλα να είναι από φυσικά υλικά ξύλο ή μέταλλο και σε καμία περίπτωση πλαστικά. Οτιδήποτε δεν κατασκευάζεται από φυσικά υλικά καλό είναι να αποφεύγετε. 

 
Καθοριστικό είναι να υπάρχει φυσικός φωτισμός από κάποιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, τα οποία βοηθούν και στον φυσικό αερισμό.
Συνήθως, τα παιδικά δωμάτια είναι λίγο πιο μικρά από αυτά των ενηλίκων και αυτό δυσκολεύει τη διακόσμησή τους . Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα παιδικά δωμάτια ,τα οποία περιλαμβάνουν συνθέσεις που διευκολύνουν πάρα πολύ στη διαρρύθμιση  και του πιο μικρού και ιδιαίτερου χώρου. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για βρεφικό ή  για παιδικό δωμάτιο είναι απαραίτητο να υπάρχει κενός χώρος για να επιτρέπεται η κίνηση του παιδιού αλλά και των γονέων μέσα σε αυτόν.
Tips:  Καλό είναι να αποφεύγονται τα φυτά μέσα σε παιδικό και βρεφικό δωμάτιο καθώς και τα συνθετικά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: